Империал Ресорт - бяло лого

Къде да отидем: Идеи за почивка с бебе

Всичко е ново и интересно в очите на бебето. Нормално е като родител да искате да го запознаете отблизо с всичко красиво, което го заобикаля.

Семейната почивка е подходящ начин да направите именно това. Въпреки че е чудесна предпоставка за изучаване на заобикалящият го свят, почивката с бебе може да бъде и предизвикателство.

Важно е навреме да съставите план и да се убедите, че в избраното място за настаняване е подходящо за деца и имате всичко необходимо за спокойна почивка.

Уверете се, че сте избрали дестинация с удобни за достъп и за посещение с бебе места за хранене, места за забавление на децата и, разбира се, условия за отдих на родителите.

На море или планина, в България или в чужбина, пред себе си имате богат избор от курорти и места за настаняване за една незабравима семейна почивка с бебе. Нека да разгледаме и най-предпочитаните от тях.

Къде да отидем: Идеи за почивка с бебе

Източник на изображение: Unsplash.com

Плажни приключения

С бебе на море е наистина забавно както за него, така и за вас. Макар и все още малки, децата обичат плажа. Наоколо има много нови неща за разглеждане, а пясъкът е истинска атракция за малките изследователи.

Ползите от солената морска вода са добре известни, а когато сте на плажа и дойде време за дрямка, можете да използвате спокойния сън на бебето за пълноценна почивка с любимата си книга и малко време за себе си.

За какво да внимавате с бебе на плажа?

Важно при плажуването с бебета и малки деца е никога да не забравяте слънцезащитните продукти и да се грижите детето винаги да е защитено от слънцето. 

Когато сте на плажа с бебе на няколко месеца, трябва да следите също за предметите, които го заобикалят. Важно е да не позволявате то да има достъп до опасни за него предмети като мидички, раковини, малки камъчета, или други дребни неща, които може да опита да сложи в устата си.

Най-доброто решение за спокойно прекарване на плажа, ако бебето е само на няколко месеца и още не може да ходи, е надуваемият детски басейн, който можете да поставите до вас на плажа.

Подобни басейни се продават във всички магазини за детски играчки, особено през лятото. Надуването им отнема не повече от 10 минути. Когато басейнът е надут, напълнете го с малко морска вода и поставете вътре любимите играчки на малчугана.

Гарантираме ви доста време, в което бебето ще се забавлява в импровизираното бебешко море, което сте му сътворили, а вие ще можете да се възползвате от момента и да си отдъхнете спокойно, докато то играе до вас.

Релакс в планината

Ако обичате природата и разходките на чист въздух, то планината винаги е правилният избор. 

Красивите, спиращи дъха гледки могат да свършат чудеса за вашето настроение и здраве, а за бебето ви ще бъде изключително полезно и интересно да ви придружи в това приключение.

В наши дни е повече от лесно да откриете подходящо място, осигуряващо всичко необходимо за качествена семейна почивка с деца или малко бебе в планината. Курорти като Банско, Боровец и Пампорово имат отлично изградена мрежа от хотели, където през зимата можете да се отдадете на хобита като ски или сноуборд

Разбира се, винаги можете да потърсите и някоя хубава хижа в близост до вашия град, където семейната обстановка е още по-интимна и приятна.

Почивките на планина с малко дете винаги са страхотна идея. Бебета имат нужда от чистия въздух, който подобни дестинации осигуряват. Може да прекарате целия ден на навън, в разходки сред природата, като заедно опознавате красотата на дивата природа.

За всяко бебе е невероятно приключение да усеща тревата под краката си, да се докосва до шишарки, кестени и дънери, и да попива и изследва ароматите и звуците на природата.

Ако сте на почивка с бебе, което още не е проходило, може да го заведете на някоя широка поляна, където то да усети свободата да разглежда, пълзи и опознава на воля околната среда.

Не забравяйте винаги да внимавате за дребни предмети около бебето и да ограничавате достъпа му до тях, в случай че прецените, че може да се нарани.

Къде да отидем: Идеи за почивка с бебе

Източник на изображение: Unsplash.com

Активни почивки

“Активна почивка” е термин, който обикновено използваме за случаите, когато се отдаваме на пълен релакс с минимално извършване на физически дейности. В такива случаи по-скоро мислим за СПА или козметични процедури, отколкото за нещо друго. 

Активна почивка с малко бебе звучи като предизвикателство, но определено и това не е невъзможно.

Ако това е избраният от вас вид почивка, но искате да вземете и бебето си, съветваме да откриете място за настаняване, където ще намерите осигурени грижи и забавления за най-малките.

Друг вариант е да вземете с вас любимата баба и да ѝ поверите мъничето, докато вие се наслаждавате на СПА услугите, предлагани в избраната дестинация.

Къде да отидем: Идеи за почивка с бебе

Източник на изображение: Unsplash.com

Забавления и занимания за бебета

Бебетата обожават водата и дори имат инстинкт, който им дава възможност да плуват още при първото потапяне. Доказано е, че оптималната възраст да се научим да плуваме е около първата ни година, точно заради този инстинкт.

Ако не сте спокойни да заведете бебето на плажа, защото морето е бурно, или поради лоши метеорологични условия, басейнът винаги е добра идея. Повечето комплекси с басейни предлагат на разположението на гостите си и малки басейни, специално пригодени за ползване от бебета и деца.

Вземете необходимите предпазни мерки – слънцезащитен крем, плувки и пояс, екипирайте малкото си съкровище и го заведете в детския басейн. Уверете се също да заснемете щастието, смеха и усмивките, на които ще бъдете свидетел.

Добрите хотели разполагат и с детски центрове, където бебето може да си поиграе сред десетки играчки, когато забавленията във водата го изтощят. 

Съвети за спокойни нощи

Макар и невинаги да са напълно ефективни, има някои трикове, които могат да помогнат на бебето да бъде по-спокойно нощем. 

Някои експерти, например, препоръчват пускането на успокояваща музика, която въздейства на детето на подсъзнателно ниво – то започва мислено да се връща към времето, когато е било в майчината утроба.

Ако бебето ви е неспокойно докато спи или се събуди нощем, опитайте се да го успокоите с прегръдка и кратка разходка из стаята. Много често това действително помага, а бебето се успокоява, усещайки топлината и безопасността от родителя.

Ако ви предстои за пръв път да отидете на почивка с бебе, е важно да знаете, че повечето деца спят по-леко и имат повече смущения в съня, когато са на ново за тях място. Хубаво е да предвидите това и да приготвите в багажа си любимото одеалце или играчка, с която спи, възглавничката и т.н.

Тези предмети носят миризмата на дома ви, с която бебето е свикнало и ще му помогнат да се отпусне и да заспи по-дълбоко на непознатото място.

Преди да тръгнете за своята почивка, не забравяйте да минете през аптека. Ако бебенцето има растящи зъбки или колики, има определени медикаменти, които биха могли да облекчат страданията му и по време на почивката ви

Попитайте фармацевта за препоръки и се запасете с подобни “помощници”, за да подсигурите спокойни нощи за себе си и бебето.

Първа ваканция с бебето: съвети за успешно пътуване

Първата ваканция с бебе може да бъде леко стресираща, тъй като това е ново изживяване за родителите. Ако досега сте свикнали да пътувате сами, то вече е ясно, че ще трябва да се адаптирате към една напълно нова реалност.

Има обаче определени съвети, които можете да спазите, преди да заведете бебето си на почивка, за да бъде пътуването ви напълно безпроблемно. Не забравяйте, че много други хора също тръгват на път с бебетата си и всичко преминава изцяло по план.

Безопасност

Първият и най-важен съвет е свързан с безопасността на детето

Проверете внимателно бебешкото столче, тъй като навярно ви предстои дълъг път. Дори да сте сигурни, че всичко е наред, направете още една проверка.

Имунизации

Друг важен съвет е да проверите имунизациите на своето бебе

Ако искате да изследвате нови места и ви предстои пътуване в чужбина, това може да е свързано с определени изисквания на съответната държава по отношение на ваксините. 

Забавления

Когато вече знаете кое е мястото за почивката ви с децата, време е да направите проучване какво бихте могли да правите там. 

Проверете онлайн за всички възможни забавления и активности, както и за местата, където можете да похапнете. По-добре е да бъдете предварително подготвени и в това отношение.

Багаж

И разбира се, преди да потеглите, проверете отново дали сте взели всичко от първа необходимост за бебето – пелени, бутилки, кремове, кърпички и т.н. 

Да, всичко може да се купи и от друго място, но за ваше удобство е по-добре да носите най-важните неща за спокойствието на вас и вашето бебе.

Къде да отидем: Идеи за почивка с бебе

Източник на изображение: Unsplash.com

Често задавани въпроси и отговори

Мога ли да отида с бебе на море?

Да, можете да отидете с на почивка с бебе на море, но не бива да забравяте съображенията за сигурност, сред най-важните от които е слънцезащитата за нежната бебешка кожа.

Могат ли бебетата да се къпят в морето?

Разбира се. Морската вода оказва благоприятно въздействие върху тях. Стига средата да е чиста и водата да не е прекалено студена, под надзора на родителите всичко ще е наред.

Какво е най-важно при почивката с бебе?

Безопасността и взимането на превантивни мерки. Да бъдете подготвени, е нещо което в никакъв случай няма да ви навреди.