Империал Ресорт - бяло лого

ПЪЛЕН ГИД КЪМ КРАСИВОТО НИ БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ

Красив плаж с фин пясък, синя вода и гориста местност на Българското Черноморие.

Imperial Resort

Българското Черноморие е мястото, където всеки може да открие своя рай сред плажовете с фин златен пясък, кристалната морска вода и красивите гледки. 

То е идеално място за почивка както на семейства с деца, така и на млади хора, които търсят повече забавление. Черноморските курорти предлагат разнообразие от развлечения – водни спортове, аквапаркове, екотуризъм, круизи, спа и много други.

Крайбрежието е с дължина 354 км, от които 200 км е плажна ивица. Българските плажове са популярни по целия свят, а 11 от тях са отличени със „Син флаг“ за чистота и екологичност. Близостта на Стара планина и Странджа допринася за благоприятния климат и дава възможност за съчетаване на морската почивка с чистия планински въздух.

ЮЖНО ЧЕРНОМОРИЕ

Южното Черноморие обхваща крайбрежието от нос Емине до село Резово, където се намира границата с Турция. 

То е известно с красивите си слънчеви плажове, курортни градчета, природни резервати и къмпинги. Тук се намират и няколко острова - Света Анастасия, Свети Иван, Свети Петър, Свети Кирик и Юлита, както и Свети Тома, известен като Змийския остров.

Популярни градове и курорти

Южното Черноморие предлага разнообразие от подходящи за почивка градове и курорти. Те комбинират в едно уникална природа, история и много възможности за развлечения и релакс.

По-известни от тях са:

Бургас

Това е четвъртият по големина град в България с добре развит морски, културен и екологичен туризъм. Тук можете да посетите редица църкви и музеи, да се разходите в Морската градина или да се полюбувате на морето от Бургаския мост.

Несебър

Курортен град с богато културно-историческо наследство, който всяка година се радва на множество посетители. Най-популярното място тук е Старият град със своите автентични къщи и малки павирани улички.

Созопол

Един от най-предпочитаните морски курорти, който съчетава история и романтика с модерни барове и заведения. Той е известен с множеството си археологически и културни забележителности, хубавите плажове и красивите гледки към три острова.

Поморие

Разположен на малък скалист полуостров, Поморие привлича хиляди туристи, заради чистото море и характерния черен пясък. Тук можете да посетите различни защитени местности, архитектурен резерват, музеи, църкви, както и да направите процедури с лечебна кал.

Слънчев бряг

Това е най-големият и най-посещаван курорт по нашето Черноморие. Тук ще откриете всичко, което пожелаете, независимо дали търсите спокойна почивка или искате да се забавлявате с приятели до зори. Курортът предлага разнообразни възможности за настаняване - от удобни квартири и самостоятелни апартаменти, до хотели с различни категории и ваканционни комплекси. Един от най-предпочитаните такива е HI Hotels Imperial Resort.

Други известни курортни градчета и села са Св. Влас, Китен, Приморско, Лозенец и Синеморец. Всяко от тях разкрива своя чар с красиви плажове и възможности за пълноценен отдих.

Къмпинги

Най-популярните къмпинги по Южното Черноморие са:

 • Градина
 • Каваци
 • Златна рибка
 • Смокиня
 • Корал
 • Арапя
 • Силистар. 

Те осигуряват добри условия на къмпингуване с всички необходими удобства. Разположението им в гористи местности и близостта до просторни пясъчни плажове ви дава възможност да се докоснете до красотата на Черноморското крайбрежие и да се насладите на една приятна почивка сред природата.  

Река Ропотамо, обградена с лонгозна гора.

Природни паркове и резервати

Ропотамо е един от най-известните резервати в страната. Той обхваща красиви местности, разположени по течението на едноименната река. В него се срещат лонгозни гори, дюни, скални образувания, блата и мочурища. 

Природен парк “Странджа” е най-голямата защитена природна територия в България. Към него спадат 32 местности, сред които “Силистар”, “Устие на река Велека”, “Моряне” и други. 

“Узунбуджак”, наричан още Лопушна, е известен биосферен резерват на територията на парк “Странджа”. Неговата значимост е изключително висока поради наличието на единствени за Европа екосистеми.

Плажове

Безспорно един от най-красивите и диви плажове на Южното Черноморие е Силистар. Намира се на пътя между Синеморец и Резово, а съчетанието от гора, плаж и скали го прави предпочитано място за плажуване. Иракли, Алепу и Липите също са подходящи за всеки, който търси досег с природата, спокойствие и безвремие. 

Перла, Каваци, Златна рибка, Нестинарка и Какао бийч са други популярни плажове в тази част на Черноморието, които всяка година се посещават от хиляди туристи.   

Северно Черноморие

Северното Черноморие обхваща крайбрежието от нос Сиврибурун на границата с Румъния до нос Емине – крайната и най-източна точка на Стара планина. То се отличава със своята многолика природна красота – златисти плажове, скали, лонгозни гори, пещери и крайбрежни езера.

Популярни градове и курорти

На територията на Северното Черноморие се намират редица морски градове и курорти, които привличат туристи от цял свят със своите забележителности и атракции.

Най-популярните сред тях са:

 • Варна – това е морската столица на България – град с хилядолетна история, модерна европейска визия и редица възможности за забавление и почивка. Тук можете да посетите прохладната Морска градина, делфинариума, римските терми от стария град Одесос, Екопарк “Варна”, пристанището и много други интересни места.
 • Балчик – крайбрежен град, богат на културни и исторически забележителности. Тук се намират най-известната в България Ботаническа градина, архитектурно-парков комплекс „Дворецът“, средновековни крепостни стени, църкви, музеи и много други обекти.
 • Албена – семеен тип курорт, който предлага отлични условия за почивка, спа, уелнес и различни видове спорт. Плажната ивица е дълга и широка с характерен бял пясък. На територията на курорта ще откриете аквапарк, много пешеходни и велозони, санаториуми и редица забавления за деца.
 • Златни пясъци – един от най-старите черноморски курорти на България, в днешни дни много популярен и известен с финия пясък на плажната си ивица. В близост се намира Аладжа манастир, чиито пещери са изсечени в отвесни скали с височина 25 метра.
 • Св. св. Константин и Елена – това е първият български курорт на Черно море. Той е известен със своето културно-историческо наследство, наличие на 7 горещи минерални извора, развит спа туризъм, възможност за балнеолечение и разнообразни водни атракциони.

Други по-известни населени места, които също си струва да бъдат посетени, са Шабла, Шкорпиловци, Каварна, Ривиера и Русалка.

Къмпинги

Тази част на Българското Черноморие предлага много подходящи места за къмпингуване

Независимо дали предпочитате палатка, бунгало или пък искате да разположите сред прохладните гори своята каравана или кемпер, тук ще намерите идеалните условия за морска почивка на открито. Къмпинги има в района на Каварна, Шабла, Дуранкулак, при устието на река Камчия, курортите Албена и Златни пясъци, както и във варненския квартал Галата.

Природни паркове и резервати

Редица паркове и резервати дават уникалната възможност на всеки посетител за среща с дивата природа. Известни езера-лимани са Дуранкулашкото и Шабленското езеро, в които се срещат стотици растителни и животински видове.

Семейство закусва до караваната си в къмпинг в гориста местност до плаж на Българското Черноморие.

Природният парк на Златни пясъци предлага маршрути през живописни гледки, подходящи както за пешеходен, така и за велотуризъм. Паркът е Защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

Резерватът Камчия се намира в красива местност, където се разположени лонгозни гори, а реката се влива в морето. Тук се срещат повече от половината видове птици, открити в България.

Плажове

Освен градските плажове и тези в модерните курорти, Северното Черноморие предлага и редица незастроени местности, в които природата все още пази своята дива красота. 

Такива са Болата, Езерец, Кара дере, Паша дере и Дуранкулак. Тези плажове са чисти, спокойни и неизследвани от повечето хора, което ги прави идеални за почивка далеч от шума и суетата на големите градове и курорти.

Често задавани въпроси

Какъв е климатът по Българското Черноморие?

Лятото е топло със средни температури от 28℃ на въздуха и 25℃ на водата. Зимата е сравнително мека, сняг вали рядко и не се задържа за дълго.

Кое е най-предпочитаното време за посещение на Българското Черноморие?

Най-предпочитан от туристите е летният период в месеците юни до септември, като пикът е през юли и август.

Кои са петте най-големи града по Българското Черноморие?