Империал Ресорт - бяло лого

Как да се подготвим за почивка с дете на море?

Плажът и морето са сред първите избори и на деца и на големи, когато става дума за почивка със семейството. При пътуването с деца обаче, подготовката и планирането са ключови фактори.

Важно е предварително да изберете място за настаняване предлагащо нужните удобства за вас и малките ви придружители. Колкото повече възможности предлага то, толкова по-добре.

Ако откриете например комплекс, предлагащ изхранване на база all inclusive, закрит и външен басейн и атракциони предвидени за децата, с които да се забавляват, то почивката и спокойствието на семейството ви е гарантирано. Такива атракциони могат да бъдат различни на вид, като например детски кът или шоу програми.

Нека разгледаме обаче на какво да обърнете специално внимание преди да се отправите към морето. Ще отговорим на въпроси като “Какво да вземем, когато отиваме с деца на море” и “Как да гарантирам, че децата ми ще си изкарат добре по време на лятната почивка?”.

плаж на българското черноморие, заснет с дрон

Източник на изображението: Pixabay.com

Избор на дестинации, подходящи за деца

Когато почивате с деца, чистотата и спокойствието на мястото, в което сте избрали да нощувате, са много важни.

Децата имат нужда от хигиена, спокойствие и пълноценен сън и изборът на място, което може да им ги осигури, е оптималният вариант, за да сте сигурни, че всичко по време на почивката ви ще бъде наред.

Храната също е основна нужда за малки и големи, но когато почивате с деца е много по-лесно за вас, а и за тях, да изберете хотел, който предлага закуска и вечеря, вместо постоянно да се налага да търсите място, където да се нахраните.

В комплекси като HI Hotels Imperial Resort ще откриете всичко необходимо за забавлението и спокойствието на децата ви. Това включва осигурено целодневно изхранване, детски басейни с много атракциони, професионални аниматори и много други забавления, предвидени специално за най-малките.

Ако големите хотелски комплекси не са предпочитани от ваша страна, винаги можете да заложите и на почивка тип “къмпинг”. 

В този случай няма да можете да се възползвате от удобствата, които предлагат ол инклузив семейните хотели, но ще бъдете по-близо до природата и ще се насладите на едно по-различно изживяване

В България има множество варианти за ваканция на къмпинг, при това – подходяща за семеен отдих

деца по време на почивка на море играят във водата по залез

Източник на изображението: Pixabay.com

Резервации и настаняване

След като вече сте открили перфектното място за своята лятна семейна ваканция, време е да проверите за свободни дати и видове стаи. В ерата на интернет, този процес е лесен и безпроблемен – своята почивка можете да резервирате със само няколко клика онлайн. 

Когато пътувате с деца, съвсем разбираемо ще имате нужда от повече легла в стаята, а ако децата са съвсем малки – от кошара за бебета.

В повечето хотели по Българското Черноморие се предлагат кошари на посетителите с малки деца, но е хубаво да попитате за това, когато правите резервацията си. Помислете за двойна стая или апартамент, в зависимост от това колко души ще бъдете. 

Цените са различни при различните хотели и комплекси, но ако планирате почивката си навреме, ранните резервации винаги са съобразени с бюджета и почивката ви освен приятна, ще бъде и достъпна като цена.

Когато запазвате стая в хотел, препоръчително е да разгледате внимателно и условията за анулиране на резервацията. Винаги може да се случи нещо непредвидено, което да не ви позволи да се възползвате от почивката си. Добре е да знаете при какви условия можете да си получите парите обратно и дали това изобщо е възможно.

Не на последно място, не забравяйте да проверите и условията за паркинг, които обикновено са чувствителна тема за черноморието ни. Ако пътувате с децата си и с автомобил, важно е да знаете дали можете да го паркирате на сигурно място – с или без допълнително заплащане. 

Приготвяне на багажа

“С деца на море – какво да вземем?” – Това е въпросът, който всеки родител си задава когато се подготвя за почивка с бебе или по-голямо дете.

Преди да потеглите семейно към морето, естествено трябва да приготвите багаж за вас и децата. 

Безценен трик за вас, ако сте родители на малки деца, е да направите списък с необходимите неща за почивката няколко дни преди събирането на багажа и след това да приготвите багажа по изведения и добре обмислен предварително списък.

Това със сигурност ще ви спести главоболието от забравени вещи и тичането до магазина в последния момент.

Подобен списък може да включва различни неща:

  • Лични документи
  • Дрехи 
  • Бельо и бански
  • Козметика
  • Слънцезащита и грижа за след изгаряне
  • Хавлии и сешоари
  • Кофички и лопатки и други играчки за плажа
  • Пояси, плувки и други.

Ако пък ви предстои пътуване с автобус или самолет, не забравяйте билетите си, както и да проверите паспортите или визите на вас и детето.

стегнат детски куфар с багаж за почивка на море

Източник на изображението: Pixabay.com

Планиране на дейности, занимания и развлечения

От детски открит басейн до аквапарк и парк с люлки и пързалки – в днешно време хотелите предлагат разнообразни удобства за малките гости и техните родители. 

Добре е предварително да сте се информирали и да знаете какво може да предложи избраният от вас хотел за забавлението на най-малките си посетители. Информация за това следва да има на уебсайта на съответния комплекс. 

Така ще можете да планирате своите активности и да сте сигурни, че децата няма да скучаят, а вие ще можете да починете.

Проверете какви забавления предлага мястото, на което сте избрали да почивате, ако метеорологичните условия не позволяват стоенето на открито. 

Хотели като HI Hotels Imperial Resort, например, осигуряват немалко възможности в това отношение, включително за децата. От детска зона и детски клубове и игри, организирани от професионалните аниматори на комплекса, до шоу програми. За по-големите деца и тийнейджърите има и варианти като тенис на маса, дартс, билярд и др.

Планирането и добрата подготовка са важни, за да създадете хубави спомени за цялото семейство и да сте сигурни, че винаги има забавления, на които може да се отдадете с малките си придружители.

Изхранване за деца и големи

За деца и родители изхранването е важен въпрос при всяка една лятна почивка.  Обикновено имате две опции – да търсите сами места за хранене или да разчитате на “ол инклузив” услуга от страна на хотела. 

Във втория случай храната ви е осигурена, което ви спестява време и усилия. Вместо да търсите място за хранене и да пътувате дотам и обратно, вие прекарвате това време в забавление и създаване на красиви спомени с най-близките си хора.

Мнозина смятат, че опцията на море в България с деца, особено на море с деца all inclusive е най-добрият избор, тъй като изхранването е осигурено от хотела, а това позволява на родителите да си починат по-качествено. 

Макар и цената на ол инклузив да ви изглежда по-висока, когато сметнете разходите за пътуване и храна при стандартна почивка, ще видите че ол инклузив пакетите излизат много по-евтино. 

Хубаво е да се прави разлика между all inclusive и ultra all inclusive, като втората опция обикновено предлага повече преимущества и гарантира още по-добри условия на ползване. За по-подробна информация се обърнете към вашия хотел, тъй като условията варират при различните комплекси.

пясъчен път, водещ към морето, от погледа на семейство с деца

Източник на изображението: Pixabay.com

Подготовка за неочаквани ситуации

Децата са винаги приключенски настроени, което може да доведе до неочаквани ситуации – удари, падания и т.н. Подсигурете се, като приготвите в багажа си комплект за оказване на първа помощ, за да можете да реагирате бързо и адекватно при подобна ситуация.

Не е изключено и някой от семейството да се почувства зле по време на почивката.  Тук е препоръчително да имате подръка подходящи лекарства, за да не се налага да се отдалечавате от хотела в търсене на аптека. Медикаменти като аспирин и противогрипни лекарства могат да свършат работа при подобна нежелана ситуация.

Постарайте се и да не оставате с празна батерия на телефона си, понеже може във всеки един момент да ви се наложи да направите обаждане по спешност. Пожелаваме ви никога да не изпадате в подобни ситуации, но винаги е по-добре да бъдете подготвени за всичко.

Грижа за родителя

Един от ключовете към щастливо родителство е да си напомняте, че и вие заслужавате да се поглезите и да се чувствате добре. 

Иначе казано, не пропускайте да се възползвате от семейната си почивка, за да презаредите батериите си. Можете например да релаксирате по шезлонги край морето или да се потопите в басейна с минерална вода и действително да си почивате винаги, когато ви се отдаде възможност за това.

Възползвайте се от удобствата на големите хотели за възрастни, сред които СПА центрове, фитнеси, игри и вечерни програми. Не забравяйте, че когато вие се чувствате добре, това неминуемо ще се отрази позитивно и на вашите деца.

майка родител прави йога по залез по време на семейна почивка с деца на море и релаксира активно

Източник на изображението: Pixabay.com

Често задавани въпроси

Какво мога да правя, за да не скучаят децата ми на плажа?

Можете да разнообразите времето си на плажа с дейности като спорт, строене на пясъчни замъци, събиране на камъчета и мидички, и т.н.

Има ли летни почивки с деца, които са по-бюджетни?

Разбира се. Винаги можете да потърсите къмпинг или къща за гости край морето, където цената е по-поносима, сравнено с луксозните хотели. Въпреки това, не подценявайте крайната стойност на ол инклузив пакетите.

Харесва ли им на децата храната тип ол инклузив?

Добрият ол инклузив предлага разнообразна храна и богат избор, което прави тази услуга подходяща и за деца.

Как да направя почивката забавна едновременно за родители и деца?

Изберете активности, които са интересни както за вас, така и за децата. Така всеки ще може да се забавлява и да бъде част от всеобщото веселие.