Империал Ресорт - бяло лого

18 основни вида хотелски стаи, за които трябва да знаете

Винаги, когато си запазваме почивка за лятото, независимо дали говорим за море или планина, трябва да знаем какви видове хотелски стаи можем да разгледаме и да резервираме. Разполагайки с тази информация, ще можем да направим добре информиран и най-вече правилен избор.

В конкурентния свят на хотелиерството, истински добрите хотели трябва да предлагат разнообразие от възможности за своите гости – от по-скромни и стандартни стаи, до по-луксозни такива. 

Така се предоставят достъпни възможности както за посетителите, които нямат чак толкова големи изисквания за своята стая, така и за онези, които търсят нещо повече от своята почивка.

От стандартни до луксозни хотелски стаи и апартаменти, гостите винаги трябва да могат да направят своя избор според предпочитанията си. Днес ще разгледаме основните видове хотелски стаи според няколко фактора – заетост, размер, цена, интериор и местоположение.

18 основни вида хотелски стаи, за които трябва да знаете

Източник на изображението: Unsplash.com

Хотелски стаи според заетостта

Днес различните хотели могат да предложат разнообразие от варианти за престой за своите гости. Един критерии, по който можем да разграничим видовете хотелски стаи, е тяхната заетост, или с други думи – колко човека мога да приютят.

Често предложенията варират в зависимост от различни фактори като големината на хотела и помещенията и какъв брой гости се очаква да нощуват.

Въпреки това има няколко основни вида помещения, които ще намерите в почти всеки хотел, предлагащ нощувки.

Единична стая за самостоятелно пътуващи

Единичните стаи са подходящи за гости, които посещават съответния хотел самостоятелно. Това са често хора, пътуващи соло или по работа. В зависимост от хотела, стаята може да бъде с големина между 8 и 14 кв.м.

Двойна стая

Двойните стаи са подходящи за настаняване на двама души. Този тип стаи са чудесен избор за двойки, приятели и близки познати. В стаята има поместени или две единични легла или едно двойно легло, като често имате право на избор при резервация. 

Семейна (фамилна) стая

Семейните стаи са отличен избор за семействата с деца, които планират да отседнат в хотел за своята почивка. Много често представляват две отделни стаи, които имат свързваща врата помежду им, което дава както чувство за пространство, така и достатъчно сигурност в случаите, когато пътувате с малки деца.

Семеен (фамилен) апартамент

Семейните апартаменти, още наричани фамилни апартаменти, са предназначени за гостите, които търсят нещо повече от просто стая, в която да отседнат. Те създават усещане за истински дом, вместо на място, където сте отседнали за вечер. 

Обикновено разполагат с дневна, където посетителите на хотела да прекарват своето свободно време, а в някои случаи могат да имат и кухня или малък бокс, в който да приготвите бърза вечеря за цялото семейство.

Различават се от стандарните апартаменти основно по това, че имат възможност да приютят по-голям брой хора и са подходящи за по-големи семейства.

18 основни вида хотелски стаи, за които трябва да знаете

Източник на изображението: Pixabay.com

Хотелски стаи според размера

Хотелските стаи могат да бъдат разделени и според размера си. Към момента няма утвърден стандарт за големината на отделните хотелски помещения и това до голяма степен зависи от стандартите на самия хотел. 

Често обаче квадратурата на различните стаи ги свежда до няколко основни типа.

Стандартна стая

Стандартна двойна стая в повечето хотели е с квадратура от 20 кв.м.

Студио в хотел

В много хотели може да бъде наето и просторно студио, чиято квадратура достига до 33 кв.м.

Луксозна стая

Някои хотели предлагат и двойна стая делукс, която предлага повече удобства и по-модерно обзавеждане от стандарните помещения. Чудесен избор са за тези, които търсят нотка изтънченост за романтичен отдих с любимия човек. 

Наемайки двойна луксозна (делукс) стая, гостите на хотела могат да се насладят на помещение с квадратура около 25 кв.м.

Апартамент

Ако гостите на хотела вземат решение да наемат удобен апартамент за луксозна почивка, размерът на помещението може да варира между 40 и 45 кв.м.

18 основни вида хотелски стаи, за които трябва да знаете

Източник на изображението: Pexels.com

Хотелски стаи според цената

Както можете да предположите, цените на хотелските стаи варират в голям диапазон. Факторите, които определят цената, са много, но сред тях са качеството и услугите на самия хотел, колко звезди има, както и какви удобства предлага. 

По-големите и добри хотели могат да предложат истински комфорт и несравними удобства на своите гости, разбира се – срещу осезаемо по-висока цена. От друга страна съществуват и множество бюджетни решения, които покриват основните нужди на всеки пътуващ.

Икономична стая

Икономичните стаи, които са най-бюджетни, биха могли да варират между 60 и 70 лева на вечер, като цената, освен всичко останало, зависи от посещаваната дестинация и местоположението на хотела.

Стая от среден клас

Стаите от среден клас могат да варират сериозно в цените, започвайки от 100 лева и достигайки до 200 лева на нощувка, отново в зависимост от стандартите на избрания хотел.

Луксозни стаи и апартаменти

Луксозните стаи и по-големите апартаменти в хотелите могат да започнат от 300 лева и да достигнат дори над 1000 лева на вечер. В това число могат да влизат хотелски стаи с джакузи и обзавеждане от най-високо качество.

Според интериора и обзавеждането

Интериорът на хотелската стая е от ключово значение, за да могат гостите да се чувстват добре и да се насладят на своята почивка. Дори когато не се търси най-скъпото и луксозно решение, добре е все пак е необходимо да бъдат предоставени основни удобства, за да изпитат нощуващите истински комфорт и спокойствие по време на престоя си.

Видовете интериорен дизайн и обзавеждане са десетки на брой, затова ще се фокусираме върху някои от основните принципи.

Традиционна стая

Повечето традиционни стаи в хотелите имат стандартни удобства като сейф, сешоар, мини хладилник, телевизор, климатик, мебели за сядане. Разбира се, налице трябва да е и wi-fi връзка към интернет, която да бъде достъпна във всеки един момент.

Традиционните стаи се отличават с това, че са създадени да са гостоприемни за по-голямо разнообразие от хора, включително семейства, двойки, приятели и пътуващи по бизнес.

Модерна стая

Така наречените модерни стаи предлагат всички удобства, които предлага и една традиционна стая, но с някои особености. Те са с осъвременен интериор и предоставят подобрено чувство на комфорт и усещане за минимализъм.

При този вид хотелски стаи се залага на универсалните решения, екологичните решения и съвременните технологии. Избирайки такава стая, гостите могат да се насладят на предимствата на “умните” стаи, между които повече контрол върху заобикалящата ги обстановка и автоматизация на уреди и системи за забавление.

Тематична стая

Друг много популярен, но по-рядко срещан, вид стаи в хотели са така тематичните стаи. Интериорът на тези помещения е вдъхновен от конкретни страни или места на планетата, от изкуство, стил или дори филми.

Разбираемо, тези хотелски помещения предлагат един по-различен тип усещане на гостите, които могат да се пренесат в една напълно различна обстановка от тази извън хотела.

18 основни вида хотелски стаи, за които трябва да знаете

Източник на изображението: Pexels.com

Според местоположението на стаята

Гледката винаги е от значение, когато запазваме стая в хотел. Ако говорим за хотел на морето или океана, например, съвсем логично е първо да разгледаме стаите с гледка към морската шир. Типично за стаите със запомняща се гледка е да струват по-скъпо в сравнение с тези, които нямат подобно предимство.

Стая с изглед към града

Градските пейзажи не са за подценяване, дори когато сме на хотел. Немалко хора се зареждат именно от подобна “ърбън” гледка, която е типична за хотелите в метрополитни градове.

Стая с изглед към морето или океана

Запазвайки лятна почивка, много често търсим именно стая с фронтална гледка към морето. В крайна сметка надали има човек, който да не иска да се събужда и да заспива с подобни безкрайни пейзажи пред очите му. 

Стая с изглед към планината

Планинските курорти и техните хотели пък имат друго ключово предимство, а именно гледката към планински пейзаж или достолепен връх. Чистият въздух и подобна гледка са истинско богатство за всеки гост на хотел. Планината успокоява и зарежда с положителна енергия всеки посетител.

Стая с изглед към градина или парк

И все пак, не е нужно да имаме гледка към море или планина, за да си изкараме добре и да ни е приятно в един добър хотел

Съществуват множество оферти за стаи с изглед към собствена градина или парк, с които хотелският комплекс разполага, и те не са по-малко атрактивни от който и да е друг вид.

18 основни вида хотелски стаи, за които трябва да знаете

Източник на изображението: Pexels.com

Често задавани въпроси

Каква е обикновено големината на единична стая в хотел?

В повечето случаи големината на тези стаи варира между 8 и 14 кв.м.

Какво различава апартаментите от стандартните стаи в хотелите?

Апартаментите в хотелите обикновено са по-просторни и включват наличието на отделна стая, която може да изпълнява ролята на дневна и да подобри изживяването на гостите.

Във всички хотели ли могат да се намерят така наречените тематични стаи?

Тематичните стаи са сравнително рядко срещани и не всички хотели предлагат такива помещения на своите клиенти.